Notulen Jaarvergadering 2018

De Jaarvergadering vindt dit jaar plaats in De Theeschenkerij en heeft een iets ander karakter, door het verkiezingsdebat dat aansluitend plaatsvindt. Er is minder tijd en er wordt snel begonnen…

Naast het bestuur zijn er [heel fijn DK] ruim 15 bewoners aanwezig.

1./ Opening, vaststelling agenda
Voorzitter Sandra Ritskes opent de vergadering. Er zijn geen nagekomen extra agendapunten. Sandra geeft aan dat wij even zullen stilstaan bij het plotseling overlijden van wijkgenoot Marlies Havik, voorafgaand aan het verkiezingsdebat na de pauze.

2./ Mededelingen bestuur
Omdat de werkzaamheden van het bestuur van het wijkcomité toenemen, is er besloten uit te kijken naar een extra bestuurslid. Het bestuur draagt Mari-Janne Balder voor. Mari-Janne woont nu ruim anderhalf jaar op de Dr. Kuiperlaan en hoopt met haar aanwezigheid bij te kunnen dragen aan de activiteiten van het wijkcomité.
Omdat er geen bezwaren zijn geuit, wordt Mari-Janne welkom geheten als bestuurslid. Zij wordt ontvangen met applaus.

3./ Notulen Jaarvergadering 2017
Er zijn geen bezwaren of vragen over de notulen van de Jaarvergadering van vorig jaar, zoals gepubliceerd op de website en in de zomereditie van de wijkkrant. De notulen worden goed bevonden en gearresteerd.

4./ Verslag activiteiten 2017
Secretaris David Kroese licht toe dat afgelopen jaar de ‘vaste’ activiteiten van het wijkcomité hebben plaatsgevonden, zoals ook beschreven in de vorige wijkkrant. Er is altijd ruimte voor extra activiteiten (zoals vanavond het debat) of suggesties van bewoners.

5./ Financieel verslag 2017
Penningmeester Douwe van Rees licht het financiële verslag toe. De balans is goed. Er is iets meer uitgegeven dan begroot, mede omdat er voor de barbecue extra maatregelen zijn getroffen i.v.m. de voorspelde weersverwachtingen. Al met al zijn er iets meer reserves dan vorig jaar.
Als extra aandachtspunt geeft Douwe aan dat het aantal donateurs over de afgelopen decennia flink is teruggelopen. Van ruim 2/3 van de wijk naar minder dan 1/3. Hoe dat komt…?
Bewoner Kees Stet, zelf bestuurslid van het Wijkcomité Velserbeek in de 90’er jaren, legt uit dat er toen meer (kleine) activiteiten waren, waardoor er wellicht een grotere betrokkenheid was. Het bestuur wil wel meer tussentijdse activiteiten organiseren, zoals 2 jaar geleden ook de excursies naar de haven van Amsterdam en Beursplein 5, maar hulp van bewoners is dan onontbeerlijk.

6./ Verslag kascommissie
De controle van de cijfers door de kascommissie (Gert Ritskes en Arnold Scholte) is positief: de boeken zijn keurig verzorgd. De penningmeester wordt gedechargeerd voor het gevoerde beleid.
Bewoner Peter Cammaert zal de rol van Gert Ritskes (einde termijn) binnen de kascommissie overnemen.

7./ Programma 2018
De vaste onderdelen van het programma worden toegelicht door de secretaris. De wens bestaat extra activiteiten te ontplooien, zoals al eerder aangegeven. Suggestie wordt gedaan voor een georganiseerde excursie naar SHIP.
Wanneer is het 40-jarig bestaan van het wijkcomité…? Dit jaar of volgend jaar? Het logo verraad dat de oprichtingsdatum 31 oktober 1979 is, maar of dit klopt…? Het wordt uitgezocht.
Bewoner Co Kroonsberg wil de organisatie van een fietstocht, zoals deze jaren geleden elk jaar verreden werd, wel op zich nemen.

8./ Begroting 2018
De penningmeester geeft aan dat de begroting gebaseerd is op het financieel verslag en dat er geen gekke wijzigingen zijn.
Bewoner en lid van de kascommissie Gert Ritskes suggereert actiever donateurs te werven. Bijvoorbeeld met een extra uiting bij activiteiten? Een extra brief of stukje in de wijkkrant? Of langs  de deuren?
Bewoner Nico Faase merkt op dat hij de uitgaven en inkomsten van de wijkbarbecue uit de pas vindt lopen… Waarom legt het wijkcomité hier zoveel op toe? De penningmeester geeft uitleg dat dit al jaren beleid is: algemeen belang vs aantrekkelijke prijs voor de bbq. Bovendien waren de kosten dit jaar hoger door extra uitgaven.
De secretaris geeft aan dat de gemeente wijkinitiatieven ondersteunt en dat het wijkcomité vaker aanspraak wil maken op dit budget.

9./ Wat verder ter tafel komt/rondvraag
Bewoner Frans Delwel is teleurgesteld in de gemeente voor wat betreft het groenbeleid in de wijk, meer specifiek de plantsoenen. Als voorbeeld noemt hij het plantsoen aan de Minister Lelylaan. Dit is jaren geleden veranderd en nu staan er struiken en planten die weinig onderhoud behoeven, maar waar niets mee gebeurt. Destijds is aangegeven dat omwonenden de plantsoenen wel wilde verzorgen, maar dat idee werd toen niet door de gemeente omarmd.
Secretaris David Kroese geeft aan dat tijden veranderd zijn en de gemeente burgerinitiatief nu juist aanmoedigt. Met een goed plan (burgerinitiatief) kan er zelfs budget worden vrijgemaakt. Het wijkcomité gaat informatie inwinnen.

Frans Delwel vertelt over de ‘Stoppelsteine’ (struikelstenen): een initiatief waarbij voor de woningen waar vroeger gedeporteerde (Joodse) mensen woonden, kleine opvallende stenen worden aangebracht in het trottoir, ter nagedachtenis. Hij weet dat er woningen in de wijk zijn, die hiervoor in aanmerking komen. Willen we dat als wijk…??

[Na afloop:] Een andere bewoner vraagt zich af of er misschien veel motorrijders zijn in de wijk? Hij wil wel een toertocht organiseren, maar zou graag eerst willen weten of hier animo voor is. Misschien dat dit gecheckt kan worden, om te beginnen binnen de Facebook-groep?

Om 19.52 sluit de voorzitter de Jaarvergadering.


Een verkiezingsdebat voor de wijk
Aansluitend op de Jaarvergadering vindt een exclusief verkiezingsdebat plaats voor bewoners uit Velserbeek. Alle partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Velsen zijn vertegenwoordigd, door 8 lijsttrekkers en 2 kandidaten. Gesprekleider is Frenk der Nederlanden, journalist van Het Parool en al jaren woonachtig in de wijk. Het aantal bezoekers is in de pauze in aantal toegenomen.

Voorafgaand aan het debat heet voorzitter Sandra Ritskes iedereen nogmaals welkom. Zij staat stil bij het gemis van Marlies Havik, die een week eerder plotseling overleed. Marlies heeft veel betekend bij activiteiten in de wijk, bij het wijkcomité en de Oranjevereniging Oud-Velsen, maar met name bij de organisatie van de enige straatbarbecue in Velserbeek, op de Jan Kostelijklaan. De aanwezigen houden een minuut stilte.
Hierna neemt Frenk der Nederlanden het woord, waarbij ook hij even stilstaat bij het verlies van zijn directe buurvrouw.”Ik weet al op wie ik dit jaar ga stemmen… nummer 5 van lijst 5.”
Na een introductie van Frenk vertelt Ben Hendriks van de PvdA wat Marlies voor de partij heeft betekend en hoe zij haar zullen blijven herinneren.

Elke deelnemer krijgt van Frenk der Nederlanden een vraag voorgelegd die op hem of haar (Annette Baerveldt van D66 is de enige vrouw!) persoon of partij slaat. De een misschien meer algemeen (“Hoe komt het dat er bij een partij als GroenLinks zo weinig vrouwen op de lijst staan?”), de ander meer op het scherpst van de snede (“U [Robert te Beest, CDA] bent om de perikelen rondom de Stadsschouwburg Velsen afgetreden als wethouder, en toch bent u lijsttrekker van het CDA…?). Na de vraag krijgt iedereen 1,5 minuut om zijn of haar partij te pitchen aan het publiek.

Per onderwerp gaan steeds 3 tot 4 partijen in direct debat, terwijl de overige partijen ook kunnen bijdragen aan de discussie.

Duurzaamheid (GroenLinks, D66 en LGV)
De windmolens langs het Noordzeekanaal gaan er komen. Elke partij is hier op zich blij mee, want de gemeente moet duurzame energie bevorderen, maar sommige hadden het liefst de molens op zee gezien.

Bereikbaarheid (CDA, Christen Unie en Velsen Lokaal)
De HOV lijn is zo gek nog niet. Veel partijen willen de bootverbinding met Amsterdam over het Noordzeekanaal terug, maar dan wel geïnitieerd vanuit het bedrijfsleven. Er moet iets met het Pontplein (“niet veilig”, “druk”, “onduidelijk”), maar wat…? Velsen Lokaal is voor een fly-over. Het CDA is voor een “forse, infrastructurele ingreep” maar weet nog niet precies wat dat moet zijn. De Christen Unie is als enige partij wel voor een luchthaven voor de kust, met een hyperloop naar Schiphol.

Visie Park Velserbeek (Forza!, PvdA, VVD en SP)
Groenbeleid van de gemeente is naar behoren, vinden de partijen. Veel partijen pleiten voor meer “buitensport in de openbare ruimte”. Of dat persé gestimuleerd moet worden met toestellen oid, vragen sommigen zich af. D66: “Vergeet niet dat jullie de mooiste tennisbaan van Velsen in de achtertuin hebben liggen.” In Park Velserbeek zouden meer evenementen kunnen plaatsvinden, op initiatief van burgers, met minder regeltjes. Of er vaste barbecue-plaatsen moeten komen, moet proefondervindelijk uitgezocht worden.

Met name na afloop van het debat is er nog lang nagepraat met de deelnemers aan het debat én elkaar tijdens de borrel. Voor Wijkcomité Velserbeek was het debat een groot succes, met dank aan de bevlogen inbreng van alle partijen.

 

Mocht u dringende op- of aanmerkingen hebben op de notulen, dan kunt u deze kenbaar maken aan de secretaris of hieronder bij reacties [onder voorbehoud van teveel spam].

UA-44964597-4