Veilig verkeer Velserbeek

Onze wijk wordt veel gebruikt door sluipverkeer die een alternatieve route zoekt om de stoplichten bij het Pontplein te omzeilen. Dit sluipverkeer, maar ook bewoners, rijdt vaak te hard, met alle gevaren van dien. De heer Uittenbogaard maakt zich al enige tijd hard om het verkeer in de wijk veiliger te maken, daar waar dat kan.

Het Wijkcomité Velserbeek hecht echter waarde aan de betrokkenheid van alle bewoners. Mede daarom heeft de heer Uittenbogaard onderstaand artikel geschreven met suggesties voor meer maatregelen om onnodig, hardrijdend verkeer in de wijk tegen te gaan.

Wij horen graag hoe u hierover denkt?

————————————-

Door Willem Uittenbogaard

Bord-30km-VelserbeekVelserbeek is een 30-km gebied. Slechts zeer weinig automobilisten (en motorrijders) houden zich aan deze snelheid. Ook veel eigen wijkbewoners houden zich niet aan de 30 km limiet.
De gemiddelde snelheid op de Van Tuyllweg ligt in de buurt van de vijftig. Met afschuwelijke uitschieters naar boven (schatting: soms tegen de 80 km/uur en nog hoger).

Aan de gemeente zijn allerlei voorstellen gedaan om die overlast te beperken. Na veelvuldig overleg met de gemeente heeft dat geleid tot het maken van een snelheidsremmer op de Van Tuyllweg ter hoogte van het speeltuintje. Waarvoor dank aan de gemeente. Er wordt ter hoogte van het speeltuintje niet meer hard gereden, maar na het Van Tuyllpleintje gaat het gas er weer op.
Meer ‘sluipers’ nemen de Thorbeckelaan om de drempel te vermijden, de overige sluipers nemen de drempel voor lief.

De laatste tijd neemt het sluipverkeer door de wijk weer toe. Het is ’s ochtends tussen 6.00 en 8.30 uur heel druk. Ook ‘s middags om een uur of 16.00 is er opvallend veel verkeer.  Niet dat je tegen de drukte bezwaar kunt maken, maar er wordt heel hard gereden. Vooral op het stuk Van Tuyllweg vanaf de verkeersdrempel of vanaf de kruising met de Jan Kostelijklaan tot aan de kruising met de Dr. Kuyperlaan. Ook de Dr. Kuyperlaan heeft veel last van sluipverkeer. Veel  buurtbewoners klagen ook over hardrijden op de Thorbeckelaan en vooral op de Ver Loren van Themaatlaan.
Politie en gemeente zien op geen enkele manier toe op handhaving van de 30 km-grens.
In het recente verleden is wel eens een snelheidsmeter geplaatst op de Dr. Kuyperlaan ter hoogte van nummer 11. Alleen de fietsers reden minder dan 30 km/uur. Alle auto’s reden harder. Daar is nooit iets mee gedaan.

Er is al het nodige gebeurd:

  • Het doortrekken van de middenberm op de Stationsweg zodat verkeer richting Pontplein niet meer linksaf de Van Tuyllweg op kan (begin negentiger jaren).
  • Het afsluiten van de hele Van Tuyllweg in de tweede helft van de negentiger jaren (vernieuwing van het riool en asfaltering in de hele wijk). Bewoners van de Stationsweg hebben dat aangevochten en gewonnen.
  • Ook sinds de negentiger jaren is de Driehuizerkerkweg afgesloten voor auto’s.
  • In het nazoeken van de geschiedenis komen we in gemeentelijke stukken ‘Voorstel 1b’ tegen om de middenberm op de Stationsstraat door te trekken en het laatste stukje van de Van Tuyllweg eenrichtingsverkeer te maken.
    Dat is eigenlijk de mooiste, goedkoopste, meest efficiënte oplossing: de hele wijk wordt autoluw.

We hebben ook nagedacht over mogelijke maatregelen:

  • Afsluiten van de Van Tuyllweg. Sluit de toegang tot de Stationsweg af.
    Bezwaar: bewoners van de Stationsweg moeten in Oud-Velsen keren om naar IJmuiden te rijden. Alle bewoners van Velserbeek moeten via het Pontplein de wijk verlaten.
  • Maak het laatste stukje van de Van Tuyllweg (van Dr. Kuyperlaan tot Stationsweg) eenrichtingsverkeer.
    Gevolg: einde aan alle sluipverkeer door de wijk.
    Bezwaar: we moeten allemaal de wijk uit via het Pontplein. Geen bezwaar voor de Stationswegbewoners. Zij kunnen via onze wijk naar IJmuiden. Zie ook hierboven.
  • Maak de Dr. Lelylaan eenrichtingsverkeer. Dan komen de sluipers de bulten tegen.
    Bezwaar: sluipers gaan rijden via de Thorbeckelaan.
  • Meer handhaving en toezicht: er wordt nooit gecontroleerd op snelheidsovertredingen.
  • Meer bulten of drempels.

Hopelijk gaat meer wijkbewoners dit ter harte en kunnen we samen een vuist maken om ervoor te zorgen dat Velserbeek een fijne en veilige wijk blijft om in te wonen.

————————————-

Update, oktober 2014:

Voor het wijkcomité geven de reacties geen aanleiding om een aparte avond te organiseren, waarbij dit onderwerp nogmaals uitgebreid wordt besproken. Gebleken is dat, als er al een maatregel genomen zou moeten worden, het eenrichting maken van het laatste stukje Van Tuylweg (tussen Dr. Kuyperlaan en Stationsweg) wel voorkeur heeft, welke het bestuur van Stichting Wijkcomitee Velserbeek desgevraagd zal ondersteunen.

Laten wij, als bewoners, in ieder geval op onze eigen snelheid letten en zo de verkeersveiligheid in de wijk proberen te waarborgen.

Door een overvloed aan spam is de mogelijkheid een directe reactie achter te laten gestopt. Een reactie achterlaten via ons mailadres kan nog steeds.

8 Comments

  1. Milco

    Na 1927 zijn de auto’s behoorlijk veranderd, qua veiligheid en techniek, waardoor ze je het gevoel geven dat je werkelijk alles onder controle hebt en op elke plotselinge situatie kan reageren. We lezen in de krant vaak dat dit helaas niet zo is. We wonen in een oude 30km woonwijk zonder verkeersremmende aanpassingen en begrijpelijk dat men hier niet op zit te wachten maar ik heb al een paar mooie suggesties voorbij zien komen die eenvoudig uit te voeren zijn. Het zou fijn zijn om dit onderwerp met de eerder betrokken ambtenaren en de wijkbewoners te bespreken en werk hier graag aan mee.
    Ik dank Willem voor zijn initiatief hierin.

    Met vriendelijke groet,

    Milco Nouris

  2. Dick

    Iedere maatregel die genomen wordt in de wijk houdt in dat elders het verkeer alleen maar toeneemt. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.
    De laatste drempel die geplaatst is aan de Van Tuyllweg zorgt er alleen maar voor dat de automobilist de tijd daarna alleen maar zal trachten in te halen door de snelheid weer even op te voeren.
    Een voorstel zou zijn slagbomen bij de toegangswegen naar de wijk waarbij men met een pasje toegang kan krijgen en na 22.00 totale afsluiting i.v.m. de nachtrust.

  3. Geert Koning

    Beste Wijkbewoners

    Allereerst wil ik opmerken dat veilig verkeer afhankelijk is van de mentaliteit van de verkeerdeelnemers. Natuurlijk kan een onachtzaamheid een ongeval veroorzaken en heb ik ook wel eens een fout gemaakt.

    Welnu ik woon nu 45 jaar in de Dr. Kuyperlaan en heb gelukkig geen ernstige ongevallen meegemaakt.
    De 30km wordt zeker veel overtreden…

    Ik raad af om wegen te sluiten, zeker indien er nooddiensten verricht moeten worden.
    Sluipverkeer zal er altijd zijn in welke wijk dan ook.

    Alsjeblieft geen drempels, dit is zeer schadelijk voor de auto en het milieu….Nog maar niet te spreken over noodsituaties….
    Wel zou je prachtige bloembakken kunnen plaatsen, daar waar dit mogelijk is, teneinde de rijsnelheid te verminderen.
    Hier kleven natuurlijk ook gevaren aan…

    Graag bereid dit toe te lichten.

    Groeten Geert Koning

  4. Elsebé

    Ik woon hier 64 jaar; ik heb lang geleden één keer gehoord dat er een kind was aangereden, die daarbij iets gebroken heeft. De ongelukkenfrequentie is dus laag. Waarom zou je uit het oogpunt van veiligheid dan nog meer beperkende maatregelen willen nemen. Nog meer hobbels en het laatste stukje Van Tuyl afsluiten? Slecht idee.

    Dan de overlast. Waar bestaat die nu feitelijk uit? Ik zie nooit iemand in zijn voortuin zitten tenzij hij onkruid aan het wieden is. Ik moet mijn minicontainers aan de overkant zetten; het is hoogstzelden dat ik moet wachten met oversteken omdat er een auto aankomt.

    Mijn straat, de Dr Kuyperlaan is onderdeel van het landelijke fietsroute netwerk. Moet ik daar dan ook maar bezwaar tegen maken?

    Laten we maar niet te veel mopperen.
    Vriendelijke groet,

    Elsebé Bekkers

  5. Marlies

    Het is als een ballon: Knijp hier, dan wordt ie ergens anders dikker.
    Als je eenmaal begint drempels te leggen, moet je dat uiteindelijk op alle wegen evenveel doen. Dat is niet fijn voor mensen die naast zo’n drempel wonen (afremmen, optrekken). Hulpdiensten hebben last van drempels. Ik vind het belangrijk dat zij snel bij ons kunnen zijn.

    Afsluiten van de Van Tuijlweg betekent dat de hele wijk via de Dr Kuiperlaan, Lelylaan en Verloren van Themaat de wijk uit moet.
    Dat geeft extra verkeer van bewoners uit de hele wijk die kant op en daarna weer via de Stationsweg naar het oosten. Nu verspreidt het verkeer uit onze wijk zich, dan gaat het in de wijk dezelfde kant op en wordt het op de Stationsweg drukker. Ik vind dat niet slim bedacht omdat het meer kilometers creeert, en ik vind het niet eerlijk voor wie daar dan woont. Ook een ballon.

    Voordat we maatregelen voorstellen die voor ons allemaal of voor een aantal bewoners vervelend zijn, zou ik graag willen weten hoeveel verkeer in de spits werkelijk sluipverkeer is.
    Uit een meting in de jaren 90 bleek dat het wijkbewoners zelf zijn die te hard rijden.

    Er is wel een maatregel te bedenken die sluipverkeer (als dat er blijkt te zijn) ontmoedigt én geen hinder op nieuwe plekken in de wijk veroorzaakt: De stoplichten op het Pontplein opnieuw laten afstellen, zodat je ook in de spits vanaf de Van Houtenlaan in één keer wachten naar de Stationsweg kunt.

    Dan veiligheid.
    Een medewerker van de gemeente legde me ooit uit dat hij schaars geld het liefst inzet op plekken waar het risico het grootst is. Hij noemde toen het kruispunt Kennemerlaan / Julianabrug, omdat daar al een paar keer serieuze ongelukken waren gebeurd, gelukkig nog geen dodelijke. Daar kwam later een rotonde. Op dit moment zijn de kruispunten op de Orionweg plekken waar maandelijks zeer ernstige ongelukken gebeuren. Ik vroeg toen om maatregelen voor onze wijk, ik had toen kleine kinderen en was alleen op onze wijk gefocust. Hij liet me onze wijk in perspectief van de gemeente zien. Ik vond dat hij gelijk had.

    Deze zelfde medewerker vertelde dat automobilisten standaard waarschuwingsborden niet zien. Wat ze wel serieus nemen zijn doe-het-zelf borden: Wees voorzichtig met onze kinderen! Dat herkende ik, die had ik ook wel eens in een dorp gezien: Ik voelde me aangesproken en minderde er vaart. Die tip heb ik overgenomen. De kinderen speelden als peuters in de Jan Kostelijklaan als ik pilonnen aan het begin van de straat had neergezet. Als ze klaar waren haalde ik ze weg. De kinderen mochten niet voorbij de pilonnen, ze mochten de Dr Kuiperlaan niet over. Het werkte twee kanten op: Verkeer remde door de pilonnen en de kinderen leerden waar de grens was.
    Later zette ik wel eens een pilon midden op het kruispunt. Verkeer remde af, kon er prima langs. En de kinderen keken goed voordat ze overstaken. Prima toch?

    Veilig deelnemen aan het verkeer moet je leren. We brengen onze kinderen zelf naar school totdat we erop vertrouwen dat ze het zelf kunnen. Tot die tijd leren we ze tot waar ze mogen (en niet verder), we leren ze op de stoep lopen, rechts fietsen, goed kijken als je oversteekt. Dat kun je in onze wijk veilig oefenen, want er is weinig verkeer. In de spits moet je beter opletten. Maar ook dan is het heilig vergeleken met de Stationsweg, de Van Houtenlaan of de Driehuizerkerkweg. En ook die kunnen kinderen zelf onderweg naar school oversteken als ze geleerd hebben hoe dat moet.

    ’t Is maar hoe je het ziet.
    10 Jaar geleden streed ik tegen de geluidsoverlast van Schiphol. Ik hoorde ieder vliegtuig en vond het oneerlijk dat de Polderbaan geen milieubaan bleek te zijn, die over onze hoofden werd afgewikkeld. Maar mijn buren hadden er helemaal geen last van. Ze hoorden de vliegtuigen niet eens. Dat zette mij aan het denken: Hoe je ernaar kijkt bepaalt wat je hoort (of ziet).

    Met verkeer zoek ik sindsdien het midden.
    Onze wijk is bijzonder rustig en veilig. We kunnen het verkeer remmen met doe-het-zelf maatregelen voor onze kleuters. Onze kinderen kunnen oefenen met verkeer en leren wat je moet leren.
    Alle harde maatregelen in de wijk hebben een nadeel voor wijkgenoten in een andere straat. Ook afsluiten Van Tuijlweg heeft gevolgen voor verkeersstromen in de wijk.

    Eén maatregel buiten de wijk kan helpen zonder nadelen binnen de wijk:
    Als uit onderzoek zou blijken dat er substantieel sluipverkeer is zouden we kunnen proberen de stoplichten op het Pontplein opnieuw te laten afstellen, zodat je ook in de spits van de Van Houtenlaan rechtsaf naar de Stationsweg in één keer wachten door kunt. Dat is aantrekkelijker dan de twee bestaande drempels, een slalom rond pilonnen voor spelende kinderen ’s middags op de Dr Kuiperlaan en op de Van Tuijlweg wachten voor het invoegen op de Stationsweg. Dat scheelt sluipverkeer.

    Marlies Havik

  6. Rob

    Prima initiatief om een reactie te vragen.
    Als wijkbewoner ga ik altijd via de Van Tuyllweg de Stationsweg op.
    Ik heb nog nooit in de file gestaan voor de kruising met de Stationsweg dus over de grote drukte kan ik niet bevestigen. Bij afsluiting van de Van Tuyllweg zou alleen nog maar de uitgang van de wijk naar de Minister van Houtenlaan zijn, dit is vanwege veiligheidswege niet wenselijk.
    Ik zie meer in extra drempel ter hoogte van het park om de snelheid te beperken.
    Afsluiting van de weg door werkzaamheden is mi geen reden tot klagen bij de gemeente en kan daarom niet als reden gebruikt worden om de Van Tuyllweg maar af te sluiten.

  7. Frans Delwel

    Geachte wijkbewoners,

    Ik heb geen behoefte aan nog meer paaltjes, verkeersborden, plateau’s en drempels in de wijk. Onze gemeente wil en kan de snelheid niet handhaven.

    Er is over de vormgeving en het stratenplan bij de aanleg in 1927 goed over nagedacht en het maakt een belangrijk onderdeel uit van onze mooie wijk, dat moet je niet verder aantasten.
    Dus als er nu last is van het verkeer en dan met name het hardrijdende auto (sluip) verkeer dan zie ik graag een oplossing die heel simpel is.

    In 1988 is de toegang tot de wijk al beperkt. Als wij zouden accepteren dat de uitgang van de wijk richting oud Velsen alleen via de Minister van Houtenlaan verloopt door het fysiek afsluiten van begin van de Van Tuyllweg (fietsverkeer blijft mogelijk) het dan is er geen sluipverkeer meer door onze wijk.
    Het geeft rust en veiligheid.

    De afgelopen maand hebben alle wijkbewoners kunnen genieten van de afsluiting van de Van Tuyllweg door de werkzaamheden aan het riool. Ik ben benieuwd hoeveel klachten van wijkbewoners de gemeente heeft ontvangen? Ik denk geen enkele. Wat mij betreft een opmaat voor een definitieve afsluiting.

    Met vriendelijke groet,

    Frans Delwel

  8. Marcel

    Prima om langs deze (wel prettige:) snelweg hierop de aandacht te vestigen!

    Uitstekend verwoord ook door Willlem inclusief een paar heel praktische en volgens mij ook uitvoerbare suggesties voor verbetering!

    Zie uit naar zo’n bijeenkomst ook, waarvoor ik dan evt. nog gebruik kan maken van een eerdere toezegging van een van de gemeente ambtenaren om aan een dergelijke bijeenkomst mee te werken en aanwezig te zijn.

UA-44964597-4