Van landgoed naar woonwijk

Hoe is onze prachtige woonwijk tot stand gekomen? De meesten van ons weten wel iets van de historie, het leek ons leuk om de recente historie van onze wijk als geheel eens uit te diepen. Ongetwijfeld beschikken sommigen van u over aanvullende informatie of  beeldmateriaal. Stuur het ons! Wij zorgen er voor dat we dit, bijvoorbeeld via onze website of Facebook-groep, weer beschikbaar stellen aan belangstellenden.

De periode tot 1924
De historie van de buitenplaats Velserbeek gaat terug tot 1544 toen de regenten familie Ramp de bewoners waren. In de daaropvolgende eeuwen vormde de buitenplaats Velserbeek en de gebouwen zich langzaam tot het park zoals we dat nu kennen. In de 19e eeuw behoorde Velserbeek en het monumentale pand, waar nu Tanger advocaten is gevestigd, tot het eigendom van de familie Van Tuyll van Serooskerken. De baron Van Tuyll was onder meer gouverneur van Noord-Holland en voorzitter van het Nederlands Olympsich Comité.
Tot ontsteltenis van velen wordt het landgoed in 1918 niet door de gemeente Velsen gekocht maar voor fl. 525.000 aan de ondernemers Alberts en Kluft, die het landhuis willen ombouwen tot fabriek – het bedrijf Alberts en Kluft bestaat overigens nog steeds en is in Almere gevestigd. Na de aankoop kappen en verkopen de ondernemers veel hout om zo hun plannen te kunnen realiseren, in krantenartikelen uit die tijd wordt daar schande van gesproken.
In 1924 koopt de gemeente Velsen het landgoed alsnog en maakt er een openbaar  wandelpark van. De toenmalige gemeentesecretaris Jan Kostelijk heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.

De aankoop van landgoed Velserbeek door de gemeente
kwam op het juiste moment om aan de enorme vraag
naar woningen in Velsen te voldoen.

De contouren van villapark Velserbeek
Na de aankoop door de gemeente krijgt het westelijk gedeelte van het park een woonbestemming (51 ha groot). Het oorspronkelijke plan uit 1926 laat de voorgenomen indeling van Velserbeek zien. Zoals is te zien wijkt de actuele verkaveling en inrichting hier wel wat van af. De voorgenomen huizenbouw aan de noordelijke rand van het park  Velserbeek is bijvoorbeeld nooit gerealiseerd. In 1929 wordt officieel de eerste steen gelegd voor een woning aan de Van Tuyllweg, hoewel andere bronnen al reppen van vroegere  woningen (onder andere de Van Tuyllweg 21).

Wijk-Velserbeek-Velsen-historie


Villapark Velserbeek wordt volwassen

Het is niet echt gedocumenteerd met welke snelheid het villapark is gebouwd. De Tweede Wereldoorlog heeft ongetwijfeld de bouwplannen vertraagd. Uit een RAF luchtfoto uit 1944 is goed te zien dat het stratenplan ongeveer de huidige straten overlapt. Ten noorden van de Minister Lelylaan is de eerste bebouwing zichtbaar. De meeste woningen zijn in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw gebouwd. Andere opvallende zaken zijn natuurlijk de spoorlijn Haarlem-Uitgeest die tot de bouw van de Velsertunnel in 1957 hier het Noordzeekanaal kruiste met een draaibrug, het station Velsen-IJmuiden Oost bleef nog tot 1983 in gebruik. Na een korte opleving in 1996-1997 reden nog even de treinen van Lovers Rail op de lijn die daarna in onbruik raakte.

Op de luchtfoto is ook goed de strook land ten noorden van de Stationsweg/Parkweg te zien die bij de verbreding van het Noordzeekanaal in de periode 1966-1969 is afgegraven. Eén van de woningen die moesten wijken voor de verbreding van het kanaal was die van Dr. Heslinga. Na deze infrastructurele ingrepen is er weinig meer veranderd aan ‘ons villapark’ en is het min of meer gebleven zoals we het nu kennen.

Een filmpje van hoe de wijk nu is, vind u hier op de site.

Volgens een onderzoek van tijdschrift Elsevier (juni 2015) wonen we in een van de beste buurten van Nederland: 13de op de totaal ranglijst en op nummer 3 voor wat betreft ‘groene oases en water’. Maar dat wisten wij natuurlijk al…

UA-44964597-4